Majlis Konvokesyen dan Hari kecermelangan pelajar Maahad Turath Al Islami kali ke 8

Majlis Tautan Mahabbah dan Konvokesyen pelajar kali ke 8

SHAH ALAM, 18 Mei 2024 – Majlis Tautan Mahabbah dan Konvokesyen Maahad Turath Al-Islami kali ke 8 yang dihadiri sekitar 500 orang yang terdiri daripada barisan guru, tetamu VIP, pelajar, Kakitangan maahad, alumni, dan ibu bapa serta keluarga pelajar.

Majlis diserikan dengan persembahan bacaan Al Quran yang dilantunkan oleh Sheikh Abdul Manaf bin Abdul Ghani Al Hallaq (H.A) selaku guru Al Quran maahad berasal dari Syria, persembahan bacaan matan dan qasidah oleh pelajar Lelaki, dan bacaan kitab yang disampaikan oleh saudara Abu bakar bin Kamaruz zaman dan Saudari Fateha Husna binti Azrul.

Ucaptama pada majlis tahun ini disampaikan oleh Dr. Syed Syahrizan Bin Syed Mohamad (Ketua Penolong Mufti bahagian Penyelidikan, pejabat mufti wilayah Persekutuan).

Pada tahun ini maahad telah meraikan seramai 16 orang pelajar 10 orang pelajar lelaki dan 6 orang pelajar perempuan yang telah berjaya menamatkan pengajian di Maahad selama tempoh 7 tahun (2017-2023). Berkat kesabaran, kesungguhan mereka d idalam menuntut ilmu dan doa Ibu bapa dan Guru yang tidak putus-putus, seramai 16 pelajar berjaya menamatkan pengajian mereka dengan jayanya pada tahun 2023.

Disamping meraikan pelajar-pelajar yang berjaya menamatkan pengajian, pihak maahad juga tidak melepaskan peluang untuk merai bersama barisan para guru yang telah banyak berkorban usaha dan tenaga untuk para pelajar dalam memahami Ilmu dan juga meraikan kakitangan maahad yang banyak membantu gerak operasi Maahad di sebalik tabir dan juga pelajar-pelajar yang memperolehi kecermelangan dalam pengajian.

Mudah mudahan berkat majlis sambutan yang dianjurkan dapat menaikkan lagi semangat pelajar dalam menuntut ilmu.

Dan Mudah mudahan ilmu yang mereka perolehi dapat bermanfaat, dapat di amalkan dan dapat disebarkan pada masyarakat. Dan kepada pelajar yang berjaya menamatkan pengajian mudah mudahan tamatnya pengajian mereka di maahad menjadi pemangkin semangat mereka untuk melangkah jauh dalam dunia Ilmu dan bukan terhenti disini.

Semoga ALLAH berkati Guru-guru, maahad, pelajar dan seisinya.