Sambutan AidilFitri Maahad Turath Al Islami

MAJLIS JAMUAN RAYA 2024

SHAH ALAM, 1 MEI 2024 – Maahad Turath Al-Islami (MTI) telah mengadakan Majlis Jamuan Raya Aidilfitri bertempat di bangunan pejabat maahad dan asrama Yasin.

Para guru, kakitangan, alumni dan bekas pelajar Turut hadir bersama bagi memeriahkan Majlis Raya Aidilfitri MTI yang disambut secara sederhana ini.

Majlis raya ini merupakan majlis tahunan yang diadakan di MTI. Dan majlis ini bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan antara guru, pelajar dan bekas pelajar.

Majlis dimulakan dengan sesi bergambar bersama. Kemudian majlis diteruskan dengan ucapan oleh mudir maahad, Alfadhil Ustaz Mohammad Nazmi bin Abd Karim, dan seterusnya ucapan wakil alumni Maahad Turath Al Islami yang disampaikan oleh saudara Muhammad Adib Dzulfadhilah.

Majlis diserikan lagi dengan persembahan nasyid dari pelajar tahun 1 yang dipimpin oleh adik Muhammad Saifullah bin Mohammad Nazmi, nasyid yang didendangkan bertajuk “guruku” , majlis diteruskan dengan persembahan seterusnya dari kumpulan qasidah “Wulidal Habib” yang diketuai oleh adik Muhammad Alharraz.

Terdapat pelbagai juadah dan hidangan yang disediakan sepanjang majlis Raya berlangsung, antaranyanya Nasi hujan panas berserta ayam masak merah, sate, ayam golek, rendang, lemang, ABC dan beraneka kuih muih. Boleh dikatakan lebih dari separuh juadah hidangan yang ada merupakan hidangan yang disediakan oleh Ibu bapa pelajar dan bekas pelajar sendiri. Mudah-mudahan ALLAH taala membalas atas segala kebaikan yang mereka lakukan dengan sebaik-baik balasan.

Jutaan terima kasih diucapkan kepada ibubapa yang turut menyumbang dalam menjayakan majlis ini dan kepada para pelajar dan alumni yang sama-sama bertungkus lumus dalam menjayakan Majlis ini. Semoga Allah S.W.T memberkatinya.

Majlis sebegini diadakan tidak lain adalah bertujuan untuk mengeratkan hubungan antara pelajar dan guru. Dan bertujuan untuk mengekalkan hubungan antara guru dan Alumni Maahad Turath Al Islami dan bekas-bekas pelajar kerana menghubungkan dan tetap menjaga silatur rahim adalah merupakan sunnah baginda Nabi (SAW).